Inspiration

Många frågar mig om just inspiration. Vad blir jag inspirerad av?

Jag ska försöka förklara det i text så gott det går men också i form av bilder. Bildcollage som jag satt ihop av insprationsbilder jag tar eller hittar.

Eftersom jag håller på med det jag gör så ser jag mitt liv i bilder. Min syn på tillvaron blir mina bilder. Ibland behöver jag inte aktivt söka upp inspiration utan nöjer mig gott med att läsa en bok, bläddra i tidningar, lyssna på musik, träffa andra personer som gör saker, gå på konserter, ta bilder när jag är ute och går eller titta på tv-serier. Människor som gör saker de gillar och tror på kan ge mig väldigt mycket inspiration till att fortsätta göra det jag gör.

Det är när jag känner mig tom och trött som jag aktivt söker inspiration. Då bokar jag en resa. Det är främst städer som inspirerar och det tror jag syns ganska väl i mina bilder. Bara att gå runt på gatorna i olika små eller stora städer gör att jag kan längta hem till min ateljé. För att jag ska minnas allt jag ser så fotar jag mycket (vilket du kan se här på hemsidan under just: Inspiration).

Det finns dock två avgörande tillfällen där jag blev enormt inspirerad. Första gången jag besökte Guggenheimmuséet,i New York 1997, och klev rakt in i Rober Rauschenbergs samlade livsverk på tre våningar. Han hade gjort allt och det var så fruktansvärt bra. Först var jag helt lycklig och sen blev jag ledsen. Fick känslan av att det inte var någon idé att göra något för allt bra var ”upptaget”. Andra gången var på Lousiana, utanför Köpenhamn 2006, där jag fullständigt fastnade i deras basutställning med modern konst. Glad och sen helt lam. Det var tillfällen som gav mig insikt att man måste göra något eget. Ha ett eget uttryck. Fram till ett par år sedan gick jag mycket på andras utställningar för att få just input och bli inspirerad men lika mycket för att kolla så att jag håller en egen linje. Mitt intresse har aldrig varit att försöka återskapa samma sak som någon annan.


Jag menar att vissa personer använder sig exempelvis av recept när de lagar mat och de blir lyckliga när det lyckas gör exakt som det står – sån är inte jag. Jag gillar kokböcker, men främst som inspiration där jag sedan måste få göra på mitt eget sätt och där jag lägger till eller drar ifrån någonting och skapar mitt eget recept, och det är exakt samma med konsten. Det är härligt att bli inspirerad av andra men mitt resultat måste bli personligt och eget.